فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 81، تابستان 1401)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 81، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منیژه احمدی، محمد سلطانی صفحات 11-43

    چابک سازی در تشکیلات نظام اداری یکی از دغدغه های مهم نظام اداری می باشد که در سیاست های تحول اداری ابلاغی مقام معظم رهبری، نقشه راه اصلاح نظام اداری بر آن تاکید شده است. نظام اداری هر کشور به مثابه سازمان تنظیم کننده فعالیت ها برای نیل به اهداف عالی کشور است که ضمن ایجاد هماهنگی بین بخش های مختلف، بستر مناسبی را برای حل مسایل و مشکلات مردم و تسهیل جریان عمومی فراهم می کند. بر این اساس با توجه به اهمیت موضوع هدف پژوهش حاضر، شناسایی موانع اجرای برنامه چابک سازی، متناسب سازی و منطقی ساختن تشکیلات نظام اداری وفق بند 10 سیاست های تحول نظام اداری است. روش پژوهش از نظر نتیجه، کاربردی است، از نظر هدف توصیفی و از لحاظ نوع داده ها کمی است. جامعه آماری مورد نظر در این تحقیق 250 نفر از کارکنان شاغل در مجمع تشخیص مصلحت نظام می باشد که براساس نمونه گیری تصادفی ساده، 152 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش، شامل پرسشنامه محقق ساخته می باشد. روایی محتوایی پرسشنامه توسط صاحبنظران تایید شد و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (بالای 0.7) تایید شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. در بخش آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار استفاده شد و در بخش آمار استنباطی ابتدا از آزمون کلموگروف اسمیرنوف برای تشخیص نرمال بودن داده ها و آزمون KMO و بارتلت جهت بررسی کفایت نمونه گیری و تحلیل عاملی تاییدی و آزمون فریدمن استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که موانع اجرای برنامه چابک سازی تشکیلات نظام اداری وفق بند 10 سیاست های تحول نظام اداری عبارتند از: موانع مربوط به مجریان، موانع ساختاری و محتوایی، موانع مربوط به منابع انسانی - مالی و موانع ناشی از محیط و ذی نفعان. این نتایج در سطح آلفای 0.05 معنی دار است.

    کلیدواژگان: چابک سازی، تشکیلات نظام اداری، سیاست های تحول نظام اداری، مجمع تشخیص مصلحت نظام
  • محمدمهدی دوالی، مرتضی اولادعلی صفحات 45-75

    تعهد سازمانی به اندازه ای در سازمان ها مهم است که پژوهش در مورد شناخت عوامل موثر بر آن و اولویت بندی این عوامل می تواند به مدیران جهت ایجاد فضایی مناسب برای افزایش تعهد کارکنان کمک شایانی نماید لذا هدف از این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر تعهد سازمانی در کارکنان فرماندهی مرزبانی استان گلستان با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره است. روش تحقیق با توجه به ماهیت آن از نوع تحقیقات توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری در این تحقیق کارکنان فرماندهی مرزبانی استان گلستان به تعداد 660 نفر بوده اند که از میان آنها با استفاده از فرمول کوکران تعداد 243 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در ابتدا با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه باز و با به کارگیری نظر خبرگان و کارشناسان و با استفاده از روش گروه های کانونی، عوامل موثر بر تعهد سازمانی شناسایی و در چهار گروه کلی دسته بندی شدند. بعد از شناسایی این عوامل اقدام به تهیه ماتریس های اولویت بندی زوجی شده و در اختیار کارکنان فرماندهی مرزبانی استان گلستان قرار گرفت و در نهایت داده های تحقیق با استفاده از روش AHP و نرم افزار Expert Choice مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در بین چهار عامل اصلی عوامل انگیزشی با وزن نسبی 618/0 بیشترین و عوامل فردی با وزن 188/0 کمترین وزن ها را داشته اند و عوامل محیط داخلی با وزن نسبی 598/0 و عوامل شغلی با وزن نسبی 450/0 در بین این چهار عامل جایگاه های دوم و سوم را به خود اختصاص داده اند. بر این اساس می توان نتیچه گرفت که اولویت قرار دادن عوامل مربوط به تعهد سازمانی اگر در اولویت سازمان ها قرار داشته باشد مطمینا در عملکرد سازمانی و بهره وری پیشرفت چشم گیری خواهند داشت.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، عوامل انگیزشی، عوامل فردی، عوامل محیط داخلی، عوامل شغلی
  • سهراب صفری، مریم تقوایی یزدی، رضا یوسفی سعید آبادی صفحات 77-92

    امروزه ورود به حوزه تعالی، برای کلیه سازمان ها و در همه سطوح، امری اجتناب ناپذیر است و وارد نشدن به این حوزه، سازمان ها را با مشکلات جدیدی مواجه خواهد کرد. لذا هدف پژوهش حاضر طراحی مدل تعالی سازمانی در فرماندهی انتظامی استان مازندران با رویکرد ساختاری تفسیری بود. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل 10 نفر از خبرگان سازمانی و دانشگاهی در حوزه مدیریت منابع انسانی و علوم اجتماعی بود. در گام اول برای شناسایی ابعاد و مولفه های تعالی سازمانی از مصاحبه با خبرگان و در گام دوم برای طراحی مدل از روش مدل سازی ساختاری تفسیری با نرم افزار اکسل استفاده شد. نتایج نشان دادند مدل تعالی سازمانی دارای 7 سطح است که افزایش اعتماد مردم به ناجا در سطح اول، افزایش احساس امنیت در جامعه در سطح دوم، رضایتمندی مردم در جامعه در سطح سوم، کاهش جرایم در جامعه در سطح چهارم، مولفه های (اثربخشی فرماندهی، ارتقا معیارهای حفاظتی، ارتقا معیارهای عقیدتی، ارتقا توانمندی کارکنان و مدیران، کاهش جرایم داخلی کارکنان، ارتقای ارزش های حرفه ای و سازمانی، افزایش رضایت شغلی کارکنان) در سطح پنجم، مولفه های (ارتقا معیارهای فرایندی، هوشمندسازی فرایندها، ارتقای ارزش های اخلاقی و فرهنگی کارکنان، ارتقای ارزش های دینی و معنوی کارکنان) در سطح ششم و استفاده از تکنولوژی روز و تقویت زیرساخت های یکپارچگی اطلاعاتی در سطح هفتم قرار دارند. در نهایت می توان گفت: زیربنای مدل تعالی سازمانی، استفاده از تکنولوژی روز و تقویت زیر ساخت های یکپارچگی اطلاعاتی هستند. در نهایت می توان گفت: زیربنای مدل تعالی سازمانی، استفاده از تکنولوژی روز و تقویت زیر ساخت های یکپارچگی اطلاعاتی هستند.

    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، تحلیل محتوا، ساختاری تفسیری
  • سمیه مردانی، یحیی میرشکاران صفحات 93-127
    زمینه و هدف

    هر حکومت و دولتی برای حفظ استقلال ، امنیت و تمامیت ارضی خود نیاز به نیروی مسلح قوی ، مقتدر و سازمان یافته دارد. جمهوری اسلامی ایران نیز پس از استقرار، برای تداوم خود و دفع تهدیدات داخلی و خارجی ، نیروهای مسلحی را فراهم نموده است. مقاله حاضر، به بررسی نقش نیروی انتظامی در ایجاد امنیت در دولت اسلامی از دیدگاه مقام معظم رهبری (مدظله) به عنوان فرمانده کل قوا می پردازد. روش شناسی : این تحقیق به روش کیفی از نوع توصیفی - تبیینی با ابزار تحلیل محتوا و با مراجعه به کلیه بیانات مقام معظم رهبری از آغاز ولایت یعنی سال 1368 تا 1399، انجام شده است.

    یافته ها

    مقام معظم رهبری در سخنان خود در طول تاریخ رهبری پربرکت خویش در نظام جمهوری اسلامی ایران، امنیت را نعمتی الهی و نیاز اساسی مردم و بستر پیشرفت و آرامش روانی می دانند، ایشان اولین وظیفه نیروی انتظامی را تامین نظم و امنیت جامعه مطابق آنچه که قانون مشخص کرده است بیان می دارند.

    نتیجه گیری

    دیدگاه مقام معظم رهبری درمورد وظایف نیروی انتظامی درباب برقراری امنیت اجتماعی درقالب 17 عنوان قابل طبقه بندی است : تامین امنیت جانی ، تامین امنیت فضای مجازی ، جلوگیری از خرید و فروش اسلحه ، مقابله با فتنه ، جلب اعتماد اجتماعی ، مظهر حاکمیت جمهوری اسلامی ، ایجاد فضای امن اجتماعی ، ایجاد امنیت اخلاقی ، کسب اقتدار قانونی ، تقویت یگان ویژه ، مبارزه با فساد و ناامنی ، اخلاق مداری ، مبارزه با متخلف و مجرم ، ایجاد و حفظ نظم و امنیت ، رافت و مهربانی با مردم ، حضور در جامعه ، حساسیت و دقت در کار. ویژگی های پلیس شایسته اسلامی نیز به شرح زیر است : تامین نظم و امنیت اسلامی جامعه برابر قانون ؛ ایمان، اقتدار و هوشیاری ؛ جلب اعتماد و اطمینان مردم ؛ پایبندی به اصول انقلاب و دین داری ؛ اخلاق مداری، شرافت، نجابت، امانت، پاکدامنی و پناه دل های خایف بودن

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، پلیس شایسته، دولتاسلامی، مقام معظم رهبری، نیروی انتظامی
  • علیرضا حیدرنژاد، سید امیررضا نجات صفحات 127-155
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی میزان اثربخشی به کارگیری کارکنان قراردادی در ماموریت های ناجا انجام گرفته است

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی است و به روش پیمایشی - تحلیلی انجام شده. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان قراردادی صفی و ستادی و همچنین مدیران و فرماندهان لایه های اول و دوم شامل راهور، پشتیبانی قرارگاه و پلیس اطلاعات و امنیت اخلاقی ناجا است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان با توجه به جامعه آماری، تعداد 101 نفر از بین کارکنان و 23 نفر از بین مدیران و فرماندهان محاسبه گردید و روش نمونه گیری، چند مرحله ای استفاده شد، یعنی ترکیبی از شیوه نمونه گیری خوشه ای و تصادفی ساده. ضریب آلفای کرونباخ برای آزمون پایایی در این تحقیق نمره 92/. به دست آمده است.

    یافته ها

     برابر بررسی های صورت گرفته باتوجه به یافته های مربوط مشخص می شود که عوامل محیطی از نظر مدیران و کارکنان بیشترین عامل میزان اثربخشی و عامل رفتاری کمترین میزان اثربخشی را در سازمان ناجا بوده است. مدل نهایی تحلیل مفهومی تحقیق نشان داد که به ترتیب بالاترین میزان تاثیر مستقیم متعلق به متغیر شاخه ساختاری (525/0درصد)، سپس متغیر شاخه محیطی (467/0درصد) و در آخر متغیر شاخه رفتاری (417/0) می باشد که در مجموع حدود (9/46 درصد) واریانس میزان اثربخشی کارکنان قراردادی را تبیین می نمایند.

    نتایج

    بررسی نتایج نشان می دهد، سازمان ناجا در صورتی که بخواهند پیشتاز فعالیت های اثربخش باشند باید از میزان کنترل های رسمی بر کارکنان بکاهند و آنان را در تصمیم گیری ها و حل مشکلات سازمان، مشارکت داده و تفویض اختیار را در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: اثربخشی، کارکنان قراردادی، فراجا
  • سید مرتضی مرتضوی، صفر فضلی، محسن نصیری، مصطفی کشاورز ترک صفحات 157-180

    امروزه نوآوری، ارتقای عملکرد و حفظ مزیت رقابتی از اصلی ترین اهداف شرکت های دانش بنیان محسوب می گردد و نوآوری مدیریت می تواند نقش بسزایی را در جهت نیل به این اهداف ایفا نماید. در همین چارچوب هدف از انجام پژوهش حاضر دستیابی به الگوهای ذهنی مختلف مدیران نسبت به نوآوری مدیریت در شرکت های دانش بنیان و شناسایی عوامل کلیدی حاصل از تبیین این الگوهای ذهنی می باشد. این پژوهش از نظر پارادایم، تفسیری و اثبات گرایی و بر اساس هدف از نوع تحقیقات کاربردی است، مطابق با هدف پژوهش حاضر، از روش ترکیبی کیو برای انجام آن استفاده گردید. مشارکت کنندگان این پژوهش را مدیران در شرکت های دانش بنیان تشکیل می دهند و انتخاب آن ها بر اساس تخصص و ارتباط نزدیک شان با موضوع پژوهش بود. بدین ترتیب 20 نفر از مدیران با ویژگی های ذکر شده به منظور مرتب سازی جدول رتبه بندی کیو به طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، که انتظار می رود ذهنیت های متنوع تری داشته باشند. در مرحله بعد پس از مرتب سازی عوامل در قالب کارت های کیو بر روی جدول رتبه بندی کیو، داده های بدست آمده از طریق نرم افزار Spss مورد پردازش و تحلیل عاملی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان دهنده شش الگوی ذهنی متفاوت حاصل از امتیازدهی مشارکت کنندگان به گزینه های کیو است که بر این اساس، 27 عامل کلیدی شامل؛ استراتژی سازمانی، توانایی کارکنان، نیروی کار با تحصیلات عالی، شراکت، سیستم های فناوری اطلاعات و ارتباطات، تمرکز بازار، ثروت و دارایی جامعه، تعهد مدیریت ارشد، تحصیلات مدیران، رهبری تحول آفرین، رهبری خستگی ناپذیر و هچنین رسمیت، سیاست سازمانی، مدیریت دانش، یادگیری سازمانی، ظرفیت جذب، قابلیت ادراک، فرهنگ نوآورانه، منابع انسانی، فشار رقابتی، تغییرات سریع تکنولوژی، پویایی محیطی، اثربخشی دولت، مشارکت مدیریت ارشد، نگرش مدیران نسبت به نوآوری، خصوصیات شخصیتی مدیران و رهبری استراتژیک، حاصل تبیین این الگوهای ذهنی می باشند.

    کلیدواژگان: الگوهای ذهنی مدیران، نوآوری، نوآوری مدیریت، شرکت های دانش بنیان
|
  • Manijeh Ahmadi, Mohammad Soltani Pages 11-43

    Agility in the organization of the administrative system is one of the important concerns of the administrative system, which is emphasized in the administrative transformation policies announced by the Supreme Leader, the roadmap for the reform of the administrative system. The administrative system of each country is the organization that regulates the activities to achieve the lofty goals of the country, which, while creating coordination between different sectors, provides a suitable platform for solving the problems and issues of the people and facilitating public flow.Accordingly, considering the importance of the subject of the present study, the identification of obstacles to the implementation of the program for the agility of the administrative system is in accordance with paragraph 10 of the policies for the transformation of the administrative system. The research method is applied in terms of results, descriptive in terms of purpose and quantitative in terms of data type. The statistical population in this study is 250 employees working in the Expediency Council that based on simple random sampling, 152 people were selected as a sample. The tools used in the research include a researcher-made questionnaire. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient (above 0.7). Data were analyzed by SPSS software. In the descriptive statistics section, mean and standard deviation were used. In the inferential statistics section, Kolmogorov-Smirnov test was used to determine the normality of the data and KMO and Bartlett tests were used to evaluate the adequacy of sampling and confirmatory factor analysis and Friedman test. Findings showed that the obstacles to the implementation of the administrative system organization agility program in accordance with paragraph 10 of the administrative system transformation policies are: barriers related to executives, structural and content barriers, barriers related to human-financial resources and barriers caused by the environment And beneficiaries. These results are significant at the alpha level of 0.05.

    Keywords: Agility, administrative system organization, administrative system transformation policies, expediency council
  • MohammadMehdi Davali, Seyed Morteza Oladali Pages 45-75

    Organizational commitment is so important in organizations that research on identifying the factors affecting it and prioritizing these factors can help managers to create a suitable environment to increase employee commitment, so the purpose of this study is to identify And prioritize the factors affecting organizational commitment in the staff of Golestan Province Border Command was 660 people, from which 243 people were selected using Cochran's formula by simple random sampling. Due to its nature, the research method is descriptive survey research. The statistical population in this study was the staff of the Golestan Province Border Command, from which 243 people were selected by simple random sampling. At first, using library studies and open questionnaires and using the opinions of experts, and using the focus group method, the factors affecting organizational commitment were identified and classified into four general groups. After identifying these factors, pairwise prioritization matrices were prepared and provided to the staff of Golestan Border Command. Finally, the research data were analyzed using the AHP method and Expert Choice software. The results showed that among the four main factors, motivational factors with a relative weight of 0.618 had the highest and individual factors with a weight of 0.188 had the lowest weights and environmental factors with a relative weight of 0.598 and occupational factors with a relative weight. 0.450 occupy the second and third places among these four factors. Based on this, it can be concluded that prioritizing the factors related to organizational commitment, if it is a priority for organizations, will certainly make significant progress in organizational performance and productivity.

    Keywords: organizational commitment, motivational factors, Individual Factors, Internal environment factors, Job factors
  • Sohrab Safari, Maryam Taqvai Yazdi, Reza Yousefi Saeed Abadi Pages 77-92

    Today, entering the field of excellence is inevitable for all organizations and at all levels, and not entering this field will cause new problems for organizations. Therefore, the aim of this study was to design a model of organizational excellence in the disciplinary command of Mazandaran province with an interpretive structural approach. The present research is applied and based on the method, descriptive-correlation. The statistical population included 10 organizational and academic experts in the field of human resource management and social sciences. In the first step, interviews with experts were used to identify the dimensions and components of organizational excellence, and in the second step, interpretive structural modeling with Excel software was used to design the model. The results showed that the organizational excellence model has 7 levels: increasing people's trust in NAJA in the first level, increasing the sense of security in the society in the second level, people's satisfaction in the society in the third level, reducing crimes in the society in the fourth level, components (command effectiveness, Improving protective standards, promoting ideological standards, improving the capability of employees and managers, reducing internal crimes of employees, promoting professional and organizational values, increasing job satisfaction of employees) in the fifth level, components (improving process criteria, smartening processes, promoting employees' moral and cultural values, Promoting the religious and spiritual values of employees) are at the sixth level and the use of modern technology and strengthening the infrastructure of information integration are at the seventh level. Finally, it can be said that the foundation of the organizational excellence model is the use of modern technology and strengthening the infrastructure of information integration.

    Keywords: Organizational Excellence, Content Analysis, Interpretive Structure
  • Somayeh Mardani, Yahya Mireshkaran Pages 93-127

    Every government and state needs to strong and organized armed forces to preserve its independence, security and territorial integrity. Also I.R.I, after its foundation has applied armed forces to persist and to repel the external and internal threats, the forces such as General Staff of Armed Forces of I.R.I, Army of I.R.I, Revolutionary Guard Corps, Law Enforcement Force and Ministry of Defence. The current article as the result of a research in the same field is to consider the role of Law Enforcement Force to provide security in Islamic government from the Supreme Leader point of view as the commander in chief. This research has been done by qualitative method from kind of descriptive – causal by means of content analysis and refering to all of the Supreme Leader's statements from the beginning of the guardianship till now (1989-2019). The supreme leader, in his remarks throughout their blessed leadership in the Islamic Republic of Iran, consider security to be divine blessings and the basic need of the people and the context of psychological progress and peace. They say.The Supreme Leader's view of law enforcement duties on social security can be classified within 17 titles: securing life, securing cyberspace, preventing arms sales, confrontation with sedition, gaining social trust, manifestation of the Islamic Republic's sovereignty Secure social space, moral security, gaining legal authority, strengthening the special unit, combating corruption and insecurity, ethics, fighting offenders, creating and maintaining order and security, being kind and kind to the people, being in the community, sensitivity and sensitivity Accuracy at work. The characteristics of the Islamic police are also as follows: Providing the Islamic order and security of society against the law; Faith, authority and consciousness; Gain trust and confidence of people; Adhere to the principles of revolution and religion; Ethics, dignity, nobility, trust, purity and shelter of the hearts

    Keywords: social security, qualified police, Islamic government, Supreme Leader, Law EnforcementForce
  • Alireza Heydaranjad, Seyyed Amirza Nejat Pages 127-155
    Objective

    This study was conducted to investigate the effectiveness of employing contract staff in NAJA missions.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and has been done by survey-analytical method. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The statistical population includes all contract staff of the line and staff, as well as managers and commanders of the first and second layers, including Rahvar, base support and information and moral security police of NAJA. The sample size was calculated using Morgan table according to the statistical population, 101 employees and 23 managers and commanders and the sampling method was multi-stage, ie a combination of cluster sampling and simple random sampling. Cronbach's alpha coefficient for the reliability test in this study is 92.. Is obtained.

    Findings

    According to the studies, according to the relevant findings, it is clear that environmental factors in terms of managers and employees have been the most effective factor and behavioral factor has been the least effective in NAJA. The final model of conceptual analysis of the research showed that the highest direct impact belongs to the structural branch variable (0.525%), then the environmental branch variable (0.467%) and finally the behavioral branch variable (0.417), which in total is about (46.9%) variance explains the effectiveness of contract employees.

    Results

    The results show that if the NAJA organization wants to be in the forefront of effective activities, it should reduce the amount of formal controls over employees and involve them in decision-making and problem solving of the organization and put delegation on their agenda.

    Keywords: Effectiveness, contract staff, Faraja
  • Seyed Morteza Mortazavi, Safar Fazli, Mohsen Nasiri Evanaki, Mustafa Keshavarz Tork Pages 157-180

    Today, innovation, performance improvement and maintaining competitive advantage are the main goals of knowledge-based companies and management innovation can play a significant role in achieving these goals. In this context, the purpose of this study is to achieve different mental patterns of managers towards management innovation in knowledge-based companies and to identify key factors resulting from the explanation of these mental patterns. This research is paradigmatic, interpretive and positivist and based on the purpose of applied research, According to the purpose of the present study, the combined Q method was used to perform it. The participants of this research are managers in knowledge-based companies and their selection was based on their expertise and close relationship with the research topic. Thus, 20 managers with the mentioned characteristics were selected in order to sort the Q ranking table through purposive sampling, which is expected to have more diverse mindsets. In the next step, after sorting the factors in the form of Q cards on the Q ranking table, the obtained data were processed and analyzed by SPSS software. The results of this study show six different subjective patterns resulting from scoring participants' Q options, which Accordingly 27 factors include; Organizational Strategy, Employee Ability, Higher Education Workforce, Partnership, Information and Communication Technology Systems, Market Focus, Community Wealth, Senior Management Commitment, Managerial Education, Transformational Leadership, Tireless Leadership, Formalization, Organizational Policy, Knowledge Management, Organizational learning, absorption capacity, perceptibility, innovative culture, human resources, competitive pressure, rapid technological change, environmental dynamics, government effectiveness, senior management participation, managers 'attitudes toward innovation, managers' personality traits and strategic leadership. are the result of explaining these mental patterns.

    Keywords: Managers Subjective Patterns, Innovation, Management Innovation, Knowledge-Based Companies